top of page

BioBombola ile Kendi Algini Kendin Yetiştir


EcoLogic Studio kurucuları Claudia Pasquero ve Marco Poletto çocukları ile / Fotoğraf: NAARO

Karantina dönemi evde kendi kendine yetme durumunu deneyimleyen dünya, şüphesiz bu süreçte öğrendiklerini pandemi sonrasında farklı alanlarda da uygulayacak. Kendi ekmeğimizi yapabildiğimizi öğrendik, peki ya kendi oksijenimizi neden üretmeyelim? Daha önce tasarladıkları biyo-dijital heykellerle tasarım ve bilim dünyasında adlarından sıkça söz ettiren Londra merkezli mimarlık ve araştırma şirketi ecoLogic Studio, insanları sürdürülebilir bitkisel protein kaynağı sağlayan algleri evde yetiştirmeye davet eden BioBombola’yı tasarladı.


EcoLogic Studio’nun kurucuları Claudia Pasquero ve Marco Poletto karantina döneminde laboratuvarlarındaki çalışmalarına ara vermek zorunda kaldıklarında, ev içinde neler yapabileceklerini düşündüler. Ev ortamında alglerle yapılabilecek çalışmaların gerekli malzemeler olduğu takdirde herkesin yapabileceğini fark ettiklerinde bunu bir projeye dönüştürmeye karar verdiler. Herkesin evinde alg yetiştirebilmesine olanak sağlayabilmek amacıyla; tüketilmeye hazır taze spirulanın basit bir şekilde toplanması için bir hasat kiti, bir besi torbası ve bir başlangıç spirulina hücresi (fotosentez yapabilen bir tür siyonabakteri) içeren minimal bir kit oluşturmaya karar verdiler.



Karbondioksiti emen ve yaygın iç mekan bitkilerinden daha etkili bir oksijenleme sağlayan BioBombola, aslında 15 litre canlı spirulina ve besinle ile doldurulmuş özelleştirilmiş bir fotobiyoreaktörden oluşan bir kültür ortamı. Ayrıca bir hava boru sistemi ve küçük bir hava pompası da içeriyor. Yumuşak köpürme yosunların yüzmesini ve çevreye taze oksijen yayılımını sağlıyor. Tek bir fotobiyoreaktör, yedi iç mekan bitkisiyle aynı miktarda oksijen üretirken, iki genç ağacın eşdeğerinde karbondioksidi de ortamdan emiyor. Bu hasat işlemi, dört kişilik bir aile için günlük önerilen 7 gram spiulin (bir çorba kaşığı) toplayarak haftada birkaç kez yapılabilen basit ve eğlenceli bir süreç.


BioBombola projesi ile çocuklarınıza biyolojiyi sevdirebilir aynı zamanda sürdürülebilir bir çevre için önemli bir adım atabilirsiniz. Alg hasadı ile bambaşka bir canlı formunu besleyebilir ve evinizin havasını temizleyebilirsiniz. Üretim, montaj ve demontaj aşamalarında sıfır atık ile kolayca monte edilebilen ve sökülebilen BioBombola, herhangi bir tavan yüksekliği için ayarlanabiliyor. Size temiz bir hava sunmak için tek istediği güneş ışığı alan bir köşe ve ona ayıracağınız birkaç dakika.


Fotoğraf: NAARO

bottom of page