top of page

E-Atıktan Saate: Garbage Watch




Geçen yıl dünya genelinde 50 milyon tondan fazla elektronik atık üretildi. Üstelik bu atığın birçoğu çöp gibi muamele görmesine rağmen aslında gümüş, platin, bakır, nikel, kobalt gibi değerli metalleri içeriyor. Şaşırtıcı ancak e-atığa baktığımızda dünya altının %7’sini barındırmakta. Bir başka deyişle, insanların normalde topraktan çıkarmak için ödediği milyonlarca ton şey doğrudan atık olarak toprağa karışıyor.



"Ya elektronik atık çöp değilse?

Ya bu atıklar yeni şeyler yapmak için kullanabileceğimiz önceden birleştirilmiş ham maddelerse?"



Sürdürülebilir moda markası Vollebak, Wallpaper ile birlikte ReMade Garbage Watch projesini hayata geçirdi. Bu proje ile ana kart, mikroçip eski elektronik ürünlerin çöpe giden parçalarını kullanarak tasarladığı kol saatini 2021 yılında piyasaya sürmeyi hedefliyor. Edindiği e-atık geri dönüşümü misyonu kadar tasarımıyla da öne çıkan saat için şimdiden ön siparişler tükenmiş durumda.



Vollebak’ın kurucu ortağı Steve Tidball projeyi su sözlerle anlatıyor: “Kendi gezegenimizi mahvetmekten kaçınmak için sahip olduğumuz şeyleri nasıl yeniden kullanacağımızı bulmaya başlamalıyız. Ya elektronik atığa çöp muamelesi yapmazsak? Ya bu atıklar yeni şeyler yapmak için kullanabileceğimiz önceden birleştirilmiş ham maddelerse? Garbage Watch’da gördüğünüz her şey aslında eskiden başka bir şeydi: bilgisayarınızdaki bir anakart, akıllı telefonunuzdaki bir mikroçip veya televizyonunuzdakiler kablolar.”. Markanın bir diğer kurucu ortağı Nick Tidball ise tasarımı şu sözlerle özetliyor: Garbage Watch tasarımında “içten dışa” bir tasarım yaklaşımı benimsedik. Yani işlevsel iç işleyişleri görünür hale getirdik. Amacımız, tedarik zincirinde görünmez olan son aşamayı insanlara hatırlatmak.”


Moda endüstrisinin Tesla’sı olarak kabul edilen Londra merkezli Vollebak markası, sürdürülebilirliği teknolojiyle birleştiren ürünleriyle tanınıyor. Karbon fiber tişörtlerden, Mars görevleri için tasarlanan Uyku Kozası’na kadar önümüzdeki 250 yıllık süreç için giyim üzerine çalışmalar yürüten markanın tasarımlarına Buradan göz atabilirsiniz.



bottom of page