top of page

Cam Üfleme Sanatına Yeni Nesil Yorumları


Dorian Renard, Bozulmanın Güzelliği

Bir dönem tasarımcılar tarafından dudak bükülen zanaatçilik, günümüz yeni nesil tasarımcılar ile tekrar eski popüler günlerine dönüyor. Hemen hemen bütün genç tasarımcılar kendi disiplinleri dışında birer zanaat dalı öğreniyor ve geleneksel teknikleri, modern yorumlarla günümüz tasarım ve sanat dünyasına kazandırıyor. Bu zanaat dallarının başında ise son dönemin yükselen trendi cam sanatı geliyor. İspanyol mimar Marta Armengol ve tasarımcı Dorian Renard, geleneksel cam sanatına farklı yorumlar katan ve kendi deneysel üretim süreçlerini cam üfleme tekniğiyle birleştiren iki genç isim.



Marta Armengol, Dört Kıvrım

İspanya’da mimarlık eğitimi almış olan Marta Armengol, mimariyi heykel, skenografi gibi çeşitli disiplinlerle birleştiren deneyler tasarlıyor. Çözüm aramak yerine hatalar üreten ve malzeme deneyleri yapan sanatçının son gözdesi ise cam. Dört Kıvrım (Four Folds) adını verdiği, kusurlu şekillerle üflenmiş borosilikat cam eserlerden oluşan son koleksiyonu Brüksel’deki Maniera Galeri’de sergileniyor.


İspanyol sanatçının çalışmasında tercih ettiği borosilikat, normalde laboratuvar ekipmanları için kullanılan kırılmaz bir cam türü. Borosilikat hacimlerin içlerini vazo ve aydınlatma görevi görmesi için boş bırakıyor. Üç lamba ve bir vazonun üfleme ile rastgele manipüle edilmesiyle oluşan cam borular, çok muntazam ve katı olan geleneksel cam üfleme sanatına yeni bir bakış açısı kazandırıyor. Rastgele üflenen parçalar, muntazam olmayan hacimler meydana getiriyor ve tesadüfen ortaya çıkan bu parçalar, izleyiciyi bir tür kozmik uyum içinde bırakarak somut ve rüya dünyalar yaratıyor. Sanatçının 2019 Barcelona Tasarım Haftası’nda sergilenen Transicions eseri de geçtiğimiz sene çok ses getiren çalışmalarından birisi olmuştu.


Marta Armengol, Transicions

Son dönemde yaptığı çalışmalarla adını duyduğumuz bir başka genç isim ise Fransız tasarımcı Dorian Renard. Design Academy Eindhoven mezunu olan Dorian'ın geçtiğimiz sene mezuniyet projesi olarak sanat severlerle buluşan koleksiyonu Bozulmanın Güzelliği (The Beauty of Distortion), bir dizi plastik mobilya ve heykel parçasına geleneksel cam üfleme tekniklerinin uygulanmasından oluşan eserleri içeriyor.


Bazıları bank, tabure gibi günlük eşya görünüme sahip bazıları ise heykelsi olan cam görünümlü 14 plastik parçadan oluşan koleksiyonunu Dezeen’e verdiği röportajda şu sözlerle anlatıyor: “Plastiğe bakışımız ile cama bakışımız arasındaki kontrastla oynamayı seviyorum. Cam gibi bir malzemeyle çalışmak ve materyalin getirdiği bilgi birikimine sahip olmak bize değer veriyor, çünkü birisi enerjisini üretime koyuyor. Ama plastikleri bunun gibi düşünmüyoruz çünkü makineler tarafından işleniyor ve şekillendiriliyor."


Dorian Renard, Bozulmanın Güzelliği
Dorian Renard, Bozulmanın Güzelliği

Günümüz genç tasarımcılar ve sanatçılar, geleneksel zanaatlere kendi yorumlarını katarken, bir yandan tasarım dünyasına yenilikçi bir bakış açısı kazandırıyor bir yandan da geleneksel tekniklerin yaşatılmasında önemli rol oynuyorlar. Üstelik teknik açıdan geçmişten gelen bilgileri geliştirerek yeni teknikler üretilmesine katkı sağlıyorlar. Birçok spekülasyonun ötesinde genç yetenekler, geçmişe saygı duyarak yüzü geleceğe dönük bir şekilde üretmeye devam ediyor.

bottom of page