top of page

"Planet I - Benküre", Geleneksel Sanatı Yeni Medyayla Buluşturuyor



Heykeltıraş Hande Şekerciler ve yeni medya sanatçısı Arda Yalkın’dan oluşan sanatçı ikilisi ha:ar’ın; disiplinler arası çalışmalarından oluşan “Benküre”/Planet I” başlıklı sergisi 27 Ekim – 4 Kasım 2022 tarihleri arasında Zülfaris Karaköy’de sanatseverlere buluşuyor.


17. İstanbul Bienali’ne destek sponsoru olan Odeabank’ın sanat platformu O’art tarafından hayata geçirilen sergide ha:ar’ın daha önce Ankara, Venedik, Milano ve son olarak Londra’da sergilenen İmkansız Heykeller serisinden son işlerinin yanı sıra; 11 kanallı bir video-ses enstalasyonu olan Mindflow ve yapay zeka kullanarak ürettikleri vitray serisi Refraction da deneyimlenebilecek. Sergide aynı zamanda Hande Şekerciler’in son solo çalışmaları olan, mermer ve bronz heykellerden oluşan saudade serisi de izlenebilecek. ha:ar ile Hande Şekerciler’in disiplinler arası diyaloğun önemine vurgu yapan çalışmalarından oluşan “Benküre”, mermer, cam, metal gibi geleneksel malzemeleri ışık, ses, ekran, bilgisayar yazılımları, yapay zekâ gibi teknolojik araçlarla birleştiriyor.



Apple Music’te dinlenebilecek sanat eseri; Mindflow

Serginin girişinde izleyicileri ha:ar’ın uzun zamandır üzerinde çalıştığı bir video-ses yerleştirmesi olan “Mindflow” karşılayacak. Mindflow farklı disiplinlerde çalışan yaratıcı zihinlerin aynı veri karşısında verdikleri tepkileri inceleyen, çok katmanlı bir proje. İkili bu düzenlemeyi bir müzik yapıtı gibi ele almasa da eserin en önemli çıktılarından birisi müzik. Enstrüman seçimi ve üretim yöntemi düşünüldüğünde “Yeni Müzik” olarak kategorize edilebilecek olan Mindflow, dinleyiciye en iyi ses deneyimini sağlayabilmek için Dobly Atmos Studio’larında Spatial Audio olarak mikslenecek ve Apple Müzik’te yayınlanacak. Bu sayede Spatial Audio uyumlu kulaklıklarla dinlediğinde eserin içinde geziyormuş gibi bir ses deneyimi yaşanabilecek.



Yapay zeka ile üretilmiş vitraylar: Refraction

O’art’ın katkılarıyla düzenlenen sergide ” “Refraction” serisiyle ha:ar bir Orta çağ geleneği olan vitrayı salt bir mekâna ait olmaktan çıkararak, mekândan bağımsız, kendi ışığını taşıyan bir yapıta dönüştürüyor. ha:ar geleneksel teknikle üretilen vitrayların tasarımında yapay zekâ kullanıyor ve her bir vitrayı kendi ışığıyla birlikte sunuyor. İkilinin 2018’den beri ürettiği, başta New York, Venedik, Milano ve Londra olmak üzere birçok şehirde sergilenen “Impossible Sculptures | İmkansız Heykeller” serisi, ilk bakışta erken Rönesans dönemi üslubunda Avrupa sanatı estetiğini hatırlatan görsel bir dünya aracılığıyla yaratmış olduğu medeniyet içerisinde insanın kendi ürettiği teknolojiyle doğasının çatışmasını ele alıyor.


17. İstanbul Bienali’ne destek sponsoru olan Odeabank’ın, ha:ar ile birlikte hayata geçirdiği “Benküre/Planet I” sergisi aynı zamanda Bienal paralel etkinleri çerçevesinde de gezilebilecek.


Serginin hikayesini Taze İlham Sohbetleri Podcast serimizin 52. bölümünde ha:ar ekibiyle konuştuk, dinlemek için tıklayın.



bottom of page