Hollandalı tasarımcı Bas Timmer, babasının evsiz kalan bir arkadaşının sokakta hipotermiden öldüğünü duyduğunda bu durumu değiştirmeye karar vermişti. Tek başına tüm sistemi yıkmak için toplumsal bir hareket başlatamazdı. O da en iyi bildiği işi yaparak mücadeleye başladı: evsizleri aşırı soğuklardan koruyan Sheltersuit’i tasarladı.
Geri dönüştürülmüş malzemelerden üretilen Sheltersuit, kolayca uyku tulumuna dönüştürülebilen formda, su ve rüzgar geçirmez bir ceket. Gece uyurken tüm vücudu saran tasarım aynı zamanda hareket kabiliyetine izin veren bir açıklığa sahip. Timmer, ilk ürettiği prototipin testini de kendi üzerinde yapmış ve saatlerce gömme buzdolabında oturarak çetin kış koşullarında giyilebilirliği için su geçirmez ve güvenli olduğundan emin olmuş.
Görsel: Sheltersuit Foundation
Sheltersuit projesinin en dikkat çeken özelliği, su geçirmez çadır ve askeri sınıf kumaşlar gibi konularda uzman olan TenCate gibi birçok büyük tekstil üreticisinin artık malzemelerini kullanarak hayata geçirilmiş olması. Sadece evsizler için tasarım yapmakla kalmayan tasarımcı aynı zamanda dünyada hızla artan bir problem olan atık sorununa da dikkat çekiyor. Özellikle müzik festivalleri gibi etkinliklerden sonra atılan onlarca çadırın projesinde geri dönüştürülmesi için atılımlarda bulunan Timmer, böylelikle dairesel ekonomik bir döngü oluşturmuş. Dairesel ekonominin bir başka ayağı da Sheltersuit çalışanlarının bir zamanlar evsiz olması. Şimdi diğer sokakta yaşayan insanlar için çalışan 14 kişilik ekip, Bas Timmer sayesinde tekrar çalışabilme fırsatı bulup sokakta yaşamaktan kurtulmuşlar.
“Dışarıda uyumaya zorlandıkları sürece onları sıcak tutmak istiyorum. Evsizliği çözmek için yardıma ilham vermek isterim, ama bunu çözecek kişi ben değilim.”
Projesini Avrupa ve Kuzey Amerika’daki evsizler için kar amacı gütmeyen bir vakfa dönüştüren tasarımcı, evsizlerin yanı sıra Yunanistan’ın Simi ve Midilli Adaları’ndaki mülteciler için de sosyal yardım programları oluşturdu. Sheltersuit dağıtımını hükümetlerin sosyal hizmetler birimleriyle ortaklaşa yapan vakıf, aynı zamanda evsiz insanlar ile sosyal hizmetler arasında bir köprü kurulmasına da yardımcı olmuş.
Bas Timmer, Midilli'de Sheltersuit giyen mülteci bir çocuk ile birlikte
Genç tasarımcı, Cape Town’da gerçekleşen Design Indaba konferansında, Güney Afrika’daki evsiz insanlara uyarlanmış yeni Sheltersuit ürünü olan Shelterbag’i tanıttı. Sıcak tutmaktan ziyade temelde barınak ihtiyacını gidermek üzerine tasarlanan bu tasarım, giyilebilir bir giysi formundan uyku matı dahil edilmiş bir uyku odasına dönüşüyor. Cape Town’da yine evsizlerin istihdam edileceği yeni bir Sheltersuit fabrikası ile üretime başlanacak.
COVID-19 salgını ile mücadele eden Hollanda’da sayıları hızla artan evsizlere ulaşmaya çalışan Timmer henüz 29 yaşında ve salgından sonraki hedefi Sheltersuit projesini Hindistan'a taşımak.