Ekvator'da Farklı Bir "Orman"


Görsel @JagStudio


Mimar Aquiles Jarrín, “A Forest (Orman)” adını verdiği ve Ekvator, Quito’nun tarihi merkezinde yer alan 1206 metrekarelik daireyi yenileyerek yeniden tasarlardı.


70’lerin modern Ekvator mimarisine sahip olan dairenin sahipleri, özel alanlar arasında güçlü bir bölme olmayan, yaşamak için özgür ve açık bir sosyal alan yaratmak istediler. Müşterinin istekleri doğrultusunda tasarımcı Aquiles Jarrín, yapıya müdahele ederken üç ana unsur üzerinde durmuş. Gün ışığı kullanımı, mevcut beton yapının kendisi ve Quito’nun tarihi merkezinin kentsel manzarasına bakan konumu.


İlk olarak iç duvarlar yıkılarak boşluklar yeniden tanımlandırılmış ve kimi yerlerde güneş ışığının bitkilere ulaşabilmesi için cam açıklıklar tasarlanmış. Duvarlar olmadan beton yapının sütunları güçlü bir varlık kazanarak mekânda önemli bir unsur haline getirilmiş. İç mekan tasarımında “ehlileştirilmiş bir yeşil alan” değil “daha vahşi bir orman” fikri üzerinde durulmuş. Doğada olduğu gibi topografyadaki farklı alanları tanımlamak için farklı zemin seviyeleri oluşturulmuş. Deneysel ve eğlenceli bir iç mekan tasarımına sahip olan dairede “vahşi orman” tasarımını takip etmek için mobilyalar kullanmak yerine mekanın kavramsal gücünü arttıran mobilyalar tasarlanmış ve adeta topografyayı takip eden kütleler şeklinde yerleştirilmiş.



Orman”; yüzen ve hareket eden kütleler, seviyeler ve boşluğun kullanımı ile yeni bir dünyayı keşfetmek üzerine tasarlanmış bir proje. Bitkiler dekoratif değil, bu evin sakinleri. Betonun ve metal elemanların kullanımı “bitmemiş” ve “devam eden” veya modern bir harabe imajını uyandırmakta. “Orman”, klasik bir iç mimari projesi değil tasarımda keşif arayan deneysel bir çalışma.



©2020 Studio Mercado Media Inc. All Rights Reserved.

  • Instagram
Mercado-Logo-A2.gif