Tuna Mert

22 Eyl 2021

DİYALOG: Özge Güler | ASUS Türkiye Ülke Müdürü

Tarık Tolunay - Dream Cycle

ASUS Türkiye Ülke Müdürü Özge Güler ile Metaverse konseptiyle ikinci yarışmasını duyuran Atölye Asus üzerine sohbet ettik.

Türkiye’deki yaratıcıları bir araya getiren ve teknoloji ile sanat kesişiminde sınırları kaldırmayı hedefleyen bir platform olarak kurulan Atölye Asus'un hikayesini sizden dinlemek isteriz. Böyle bir platform kurma fikri nasıl ortaya çıktı?

ASUS Türkiye Ülke Müdürü Özge Güler
Yeni çağın mesleği içerik üreticiliği. Şüphesiz pandemi de bu mesleğin parlamasına yardımcı oldu. İçerik üretiminin kilit noktası da elbette yaratıcılık. Yeni bir fikrin yine yeni bir içerikle harmanlanmasıyla ortaya çıkan yaratıcılık her sektörde gelişmek için ihtiyacımız olan şey. Globale baktığımızda bu alanda büyük bir ekonominin varlığına şahit oluyoruz. ASUS uzun yıllardır dijital yaratıcı endüstrinin en başarılı donanım üreticisi. Yakından takip ettiğimiz bu süreçte yaratıcılarla ve dijital içerik üreticileriyle duygusal bir bağ kuracağımız ve yaratıcı endüstriye katma değer yaratacak bir projenin gerekliliğini değerlendirdik. Tüm bu nedenlerle geleceğin yıldızı olan bu mesleğe yatırım yapmaya karar verdik. Ajansımız SALVO’dan hedef kitlemizin ASUS marka deneyim yolculuğunu eşsizleştirecek bir proje oluşturmalarını istedik. Bu sürecin sonunda da Atölye ASUS platformunu kurduk.
Ajansımızla beraber yaratıcı endüstriye girerken alanında öncü isimleri markamızın kanaat önderi olarak konumlandırdığımız bir strateji izledik. Atölye ASUS olarak Animasyon, İllüstrasyon ve Karikatür alanında öncü isimlere ASUS’a özel içerikler ürettirdik ve bu alandaki genç ve kendini göstermek isteyen yeni isimlere eşsiz bir yarışma armağan ettik.


Atölye ASUS Türkiye’deki yaratıcıları bir araya getiren, içerik üretimi yapan ve teknoloji ile sanat kesişimlerinde sınırları kaldıran bir platform.


Atölye Asus kimlere hitap ediyor?

Bu platformu kurarken en büyük motivasyonumuz sunduğumuz teknoloji çözümleriyle yaratıcıların üretimsel sınırlarını kaldırıp, onlara keyifli bir çalışma ortamı sağlamak oldu. Atölye ASUS Türkiye’deki yaratıcıları bir araya getiren, içerik üretimi yapan ve teknoloji ile sanat kesişimlerinde sınırları kaldıran bir platform. Bu platform ile, yaratıcılığın ülkemizde de sosyal ve ekonomik değer haline gelmesini, ülkemizin dünya arenasında rekabet edebilirliğini artırmayı amaçladık. Atölye ASUS sanatın dijital branşında yer alan içerik üreticilerinin tamamına hitap ediyor. Sanat kümesinde dijital üretim yapan herkesin eşsiz teknolojilerimizi tanımasını ve deneyimlemesini istiyoruz.

Atölye Asus olarak geçen sene Sınırları Aşmak konseptinde bir yarışma ile Türk yaratıcılara çok önemli bir alan açtınız. Bu yıl ise Metaverse konseptiyle ikinci yarışmayı duyurdunuz. Çok önemli isimlerin jüride yer aldığı bu seneki yarışmadan ve konseptinden bahseder misiniz?

Atölye ASUS’un yeni dönem yarışma teması “Metaverse” oldu. Metaverse kavramı 1992 yılında “Kar Çöküşü” isimli bilim kurgu romanında telaffuz edilmiştir. Gelişen teknoloji ile Metaverse’e geçmek daha olası ve gerçek. Biz de bu tema ile, ASUS olarak teknoloji konusundaki uzmanlığımız ve yarattığımız kusursuz taşınabilir çözümlerin Metaverse’e geçmek için en doğru donanımlar olduğunun altını çizmek istedik. Dünyada ve ülkemizde kavram yeni yeni trendleşse de bu trendi belirleyen marka olmak her zaman olmazsa olmazımız. Metaverse’i sahiplenen ve dijital sanatçılara markalandırılmış Metaverse içeriği ürettiriyor olmaktan çok mutluyuz.
Bu kez kendini en yaratıcı şekilde ifade etmek isteyenler, Metaverse yarışmasında bir araya gelerek, karikatür, illüstrasyon ve animasyon kategorilerinde birincilik için yarışacak. Karikatür kategorisine özel olarak Metaverse konusunun yanı sıra "İnsan ve Teknoloji" konulu eserler de değerlendirilecek.
Projeler, Bahçeşehir Üniversitesi Çizgi Film ve Animasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nazlı Eda Noyan, Çizer & Karikatürist Tarık Tolunay, İllüstrasyon Sanatçısı Selin Çınar, İllüstrasyon ve Animasyon Sanatçısı Meltem Şahin ve Karikatürist Bülent Üstün’den oluşan seçkin bir jüri tarafından değerlendirilecek.

İllüstrasyon ve Animasyon Sanatçısı Meltem Şahin'in Metaverse temalı tasarımı

Metaverse kavramı pandemi sonrası hızla artan dijitalleşme ile hayatımızın bir gerçeği haline dönüştü. Avatar ismi verilen kendi sanal karakterlerimizle dijital evrenlerde günlük hayatta yaptığımız sergi gezmek, alışveriş yapmak gibi birçok aktiviteyi gerçekleştirebilir olduk. Metaverse’ün geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?

Teknoloji ile iç içe geçen hayatlarımız Metaverse’i kaçınılmaz kılıyor. Genel olarak artırılmış gerçeklik teknolojisi ile Metaverse ilişkilendirilse de bunun bir de web boyutu var. İnternetin gelişimini web 1.0, web 2.0 gibi süreçlerde gördük. Blokzincir teknolojisi, teknoloji donanımlarındaki gelişmeler ve internetin evrimiyle web 3.0’a hazırlık yapılıyor. Web 3.0’ın getireceği yeniliklerle Metaverse’nin içinde kendimizi bulacağız.

İllüstrasyon Sanatçısı Selin Çınar'ın Metaverse temalı çizimi

Bu seneki yarışmada önemli bir değişiklik de var. Yarışma kategorilerine karikatür eklendi. Türk yaratıcı üretim tarihinde önemli yere sahip olan karikatürün format olarak eklenmesi süreci nasıl gelişti?

İlk yarışmamız görsel ve işitsel sanatları içeren; grafiker, endüstriyel tasarımcı, mimar, yönetmen, reklamcı, web tasarımcısı, moda tasarımcısı, video-animasyon üreticileri dahil ister öğrenci, ister amatör ya da profesyonel olsun herkese açıktı. Çünkü biz yaratıcı sektörün tamamını kucaklamak istiyoruz. İkinci döneme başlarken bu misyonumuz çerçevesinde çok değerli bir format olan karikatürü de dahil etmek istedik. Sektörden ve bu alandaki yaratıcı üreticilerden aldığımız geri bildirimler de çok yönlendirici oldu.

Genç tasarımcıların kendilerini yaratıcı şekilde ifade edecekleri bir platform sunarken aynı zamanda onlara önemli bir görünürlük alanı da yaratıyorsunuz. Yaratıcı ekosistemi destekleyen bu değerli proje devam edecek mi? Atölye Asus'un gelecek planlarında neler var?

Yaratıcılar ve dijital içerik üreticileri her zaman ASUS’un odağında olmaya devam edecek. Biz yine bu yıl İKSV ile “Asus ile Sanatın Dijital Hali” projesini hayata geçirdik. Bu video serisinde, sanat ve teknolojiyi bir araya getiren isimler dijitalleşmenin farklı sanat alanlarını nasıl etkilediğini anlattılar. Biz sanatçılara, eserlerinizi üretirken teknoloji ile sanatın kesiştiği yerde yine ASUS en iyi yardımcınız diyoruz. Dolayısıyla bu alana yönelik projelerimiz bazen bir yarışma, bazen bir workshop bazense bir poadcast gibi farklı çatılarda hayat bulabilir. Atölye Asus projesi büyümeye, gelişmeye ve genişlemeye devam edecek.

Karikatürist Bülent Üstün'ün Metaverse temalı karikatürü

Bahçeşehir Üniversitesi Çizgi Film ve Animasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nazlı Eda Noyan, Çizer'in Metaverse temalı çalışması