top of page

DİYALOG: Betül Peker | Atelier Luk Luk Kurucusu & İllüstratör


Betül Peker'in mimar John Hejduk'un eskizlerinden ilham aldığı illüstrasyon çalışması


Multidisipliner tasarım stüdyosu Atelier Luk Luk'un kurucusu illüstratör,

iç mimar ve ürün tasarımcısı Betül Peker sorularımızı illüstrasyonlarıyla cevapladı.


Betül Peker kimdir?

İstanbul’da doğdum, iç mimar ve ürün tasarımcısıyım. Çizime olan ilgimi ilkokulda keşfettim. Hep istediğim şey çizimle entegre bir meslek seçimi yapmak olduğu için radikal bir kararla eğitimime Avni Akyol Güzel Sanatlar Lisesi resim bölümünde devam ettim. Hem sanat tarihi hem de akademik resim eğitiminden erken yaşta beslenmiş olanın faydalarını sıklıkla hissediyorum. Sonrasında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde İç Mimarlık eğitimi aldım ve Endüstri Ürünleri Tasarımı alanında yan dal yaptım. Aynı zamanda bu süreçte Asya kültürlerine olan ilgimden dolayı Korece öğrenmeye karar verdim.
Şimdilerde iç mimarlık alanında yüksek lisans eğitimime devam ediyorum, Korece çalışıyorum, bir yandan da 2018 yılında kurduğum Atelier Luk Luk için bolca çiziyor ve multidisipliner fikirler oluşturuyorum.

Betül Peker kimdir?


Çizdiğini hatırladığın ilk şey?

Çizdiğini hatırladığın ilk şey?

Deney tüpü.
İlkokulda en sevdiğim dersin fen olması ve ders kitaplarında gördüğüm renkli sıvılarla dolu deney tüpü imajları beni çok mutlu ettiği için dersi bir noktada dinlemeyi bırakıp defterime farklı ölçülerde deney tüpleri çizdiğimi hatırlıyorum. Tüpün içindeki kimyasal maddenin oluşturduğu baloncukları çizmeyi ve boyutlandırmayı denerdim.



Bu aralar zihninde neler var?

John Hejduk, başka gezegenlerde yaşam kurgulama fikri, mekan bağımsız çalışma, arttırılmış gerçeklik kavramı, biyomimetik tasarım, yeniden denizaşırı seyahat edebilmek.

Bu aralar zihninde neler var?



Karantinadan sonra gitmek istediğin ilk yer?

Yazın sıklıkla vaktimi geçirdiğim yerlerden biri Moda olduğu için gidememenin eksikliğini bu süreçte çok hissettim. O yüzden ilk olarak Moda’ya gideceğim.

Karantinadan sonra gitmek istediğin ilk yer?


İlham tazelemek için neler yaparsın?

İnternette çeşitli konular arasında sörf yapmak ve yaratıcı çalışmaların okumasını yapmanın yanı sıra dönem dönem ilgimi çeken ve alanım dışı konular hakkında arşiv kurcalaması yapmak ya da o konuyla ilgili okumak bana oldukça ilham veriyor. Sıklıkla çizim pratiği yaptığım için eski çizim defterlerimdeki küçük formlar veya detaylar bile bana sonraki üretimlerim için referans olabiliyor. Bu fikirlerin deneysel maketlerini yapmayı da seviyorum. Düzenli olarak takip etmekten keyif aldığım birkaç dergi de var; Monocle, The New Yorker, Wallpaper gibi.

İlham tazelemek için neler yaparsın?

 


Betül Peker kimdir?

Lisans eğitimini Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi İç Mimarlık ve Endüstri Ürünleri Tasarımı (yan dal) bölümlerinde tamamlayan Betül Peker, yüksek lisans eğitimine yine aynı üniversitede İç Mimarlık bölümünde devam etmektedir. Çalışmalarını 2018 yılında kurduğu multidisipliner tasarım stüdyosu Atelier Luk Luk ile sürdürüyor.


bottom of page